5 oktober 2023

Van een ongeluk naar de diagnose autisme tot een baan met behulp van een jobcoach

Tijdens een interview vertelt Francis over haar gebeurtenissen van de afgelopen jaren. Van een ongeluk, de diagnose autisme krijgen tot het vinden van een nieuwe baan met de hulp van een gespecialiseerde jobcoach. Gedurende de negen maanden van begeleiding heeft ze veel geleerd over zichzelf, haar autisme, en hoe ze haar werk en privéleven kan verbeteren. Francis vertelt hoe waardevol een jobcoach kan zijn in het leven van mensen met autisme.

Een aantal jaar geleden heeft Francis een ongeluk gehad waardoor ze een ernstige letsel heeft opgelopen. Deze gebeurtenis resulteerde in het verliezen van haar baan, een gedwongen break als sportcoach en het verlies van haar vermogen om zich te concentreren. Het was een uitdagende tijd, vooral omdat ze kort daarna ook werd geconfronteerd met de diagnose autisme, die pas 3,5 jaar geleden werd vastgesteld.

Na een gesprek bij de huisarts begon haar herstelperiode. Tijdens deze periode ontdekte ze podcasts als een manier om haar gedachten te verzetten en nieuwe interesses te verkennen. Een van deze interessante onderwerpen van de podcast was autisme. Door vaker podcasts te luisteren leidde dit naar het besef dat Francis zichzelf in kenmerken van autisme herkende.

Na drie maanden besloot Francis om professionele hulp te zoeken en vroeg ze haar huisarts om doorverwijzing naar een psycholoog. Binnen enkele weken kreeg ze de officiële diagnose autisme, wat haar leven en perspectief op werk en carrière veranderde.


Een jobcoach

Deze diagnose leidde haar naar Jados. Francis kwam in contact met Saskia, een jobcoach met de specialisatie op autisme. Francis benadrukt het belang van een coach die begrip had voor haar behoeften en ervaringen, vooral gezien haar diagnose en haar kijk op de wereld. Het was essentieel voor haar om een coach te hebben die haar kon helpen bij het navigeren door een wereld die voor haar nog niet zo oud of geroutineerd was.

Gelukkig voelde Francis zich niet anders behandeld vanwege haar autisme. Ze waardeerde het echter dat ze kon werken met iemand die begrip had voor haar uitdagingen en haar kon begeleiden bij het begrijpen van prikkels, sociale interacties en het creëren van een prettige werkomgeving.

Francis heeft na het volgen van jobcoaching en zelfinzicht enkele nieuwe gewoontes in haar leven geïntegreerd. Ze heeft geleerd om bewuster om te gaan met haar energieniveau, wat haar helpt om niet overbelast te raken. Daarnaast heeft ze gemerkt dat ze nu sollicitaties vanuit haar kracht benadert, zonder zich te laten belemmeren door haar autisme. Deze veranderingen hebben haar geholpen om meer zelfverzekerd te zijn en haar waarde als individu te erkennen, wat haar sollicitatieproces en overgang naar werk heeft vergemakkelijkt.

Ondanks dat ze voorheen zelfstandig werk vond zonder jobcoach, heeft de begeleiding van Jados haar geholpen om haar sollicitatieproces doelgerichter en efficiënter aan te pakken. Ze kijkt nu kritischer naar potentiële werkgevers en neemt de tijd om de bedrijfscultuur en teamdynamiek te beoordelen voordat ze solliciteert.

Francis benadrukt het belang van een jobcoach voor iedereen die niet gelukkig is in hun werk of vastloopt op de werkvloer. Ze raadt aan om samen met een coach je sterke punten en energiebronnen te ontdekken, wat kan helpen in zowel werk als privéleven. Francis benadrukt dat coaching kan helpen bij zelfreflectie en het vinden van passende oplossingen, en dat dit waardevol is voor iedereen, ongeacht hun situatie.


Coachingstraject

Een belangrijk aspect van haar coachingstraject was de nadruk op zelfontdekking en open communicatie. Francis waardeerde dat haar coach, Saskia, altijd openstond voor feedback en ook feedback gaf. Dit hielp Francis om zich meer op haar gemak te voelen en om haar behoeften en verwachtingen te uiten.

Een van de belangrijkste inzichten die Francis heeft opgedaan, is dat ze altijd gewend was om zich aan te passen aan anderen en niet op te willen vallen. Dit gedrag kwam voort uit de wens om niet anders te zijn. Echter, door de begeleiding van de jobcoach en zelfreflectie, heeft ze geleerd dat ze mag zijn wie ze is, zonder zich te verbergen. Ze heeft ook geleerd om haar grenzen beter aan te geven, zowel op de werkvloer als in haar privéleven. Ze begrijpt nu dat duidelijke communicatie en het stellen van grenzen belangrijk zijn om zichzelf niet te overbelasten.

Francis heeft ook aangetoond dat ze in staat is om feedback te accepteren en zelfverzekerder te worden in haar werk. Ze benadrukt dat perfectie niet bestaat en dat het belangrijk is om op een zelfbewuste en zelfverzekerde manier feedback te geven en te ontvangen.


Kijken naar de toekomst

In het begin van het coachingstraject was Francis nieuwsgierig naar wat er nog meer te ontdekken viel met haar talenten. De banen en mogelijkheden waren nog grotendeels onbekend terrein voor haar. Ze had destijds na haar studie voor haar baan gekozen omdat het een logische stap leek, maar begon zich af te vragen of er misschien andere paden waren die beter bij haar pasten en waar ze meer voldoening uit kon halen.

Naast haar re-integratieproces benadrukt Francis dat ze actief solliciteert en openstaat voor verschillende functies. Ook heeft ze ontdekt dat ze haar creatieve passie en vaardigheden in haar sollicitaties kan integreren, iets waar ze voorheen niet naar zocht. Ze hoopt dat ze in haar volgende baan de kans zal krijgen om haar creatieve kant volledig te benutten.

Ze waardeert de persoonlijke benadering en flexibiliteit van haar jobcoach Saskia, die haar een veilig gevoel gaf om zichzelf te zijn en te groeien tijdens het traject. Francis moedigt anderen aan om vergelijkbare ondersteuning te zoeken om hun eigen weg te vinden in hun loopbaan.

* Om privacyredenen is een andere naam gebruikt.



Lees ook deze verhalen