15 juli 2024

Een nieuwe start bij ProRail: het verhaal van Alice

Alice ontdekte haar autisme tijdens een burn-out en vond balans in haar werk bij ProRail met hulp van jobcoach Irene van Jados. Haar verhaal benadrukt het belang van begrip en acceptatie in een inclusieve werkomgeving en inspireert anderen door haar blog over neurodiversiteit.


Door Anouk Klein Reesink

Alice liep vast op haar werk. In haar herstelproces ontdekte ze dat ze autisme heeft. Wat betekende dit en hoe vond zij de balans in haar werk? Alice deelt haar ervaring.

De ontdekking dat ze autisme heeft, bracht Alice allerlei gevoelens. Aan de ene kant voelde ze opluchting, omdat het leek alsof een ontbrekend stukje van de puzzel van haar leven gevonden was. Maar tegelijkertijd moest ze haar hele leven opnieuw bekijken vanuit dit nieuwe perspectief. Ze vertelt over hoe ze de balans vond door onder andere de coaching van werkcoach Irene en de verwachtingen op haar werk bij ProRail. Haar verhaal laat zien hoe belangrijk begrip en acceptatie zijn voor een inclusieve werkomgeving.

 

Alice vertelt dat ze het als positief ervaart dat haar manager proactief vraagt of ze rust nodig heeft en als dat zo is, dat dit als normaal wordt beschouwd. Ze benadrukt het belang van de keuzevrijheid om al dan niet deel te nemen aan sociale activiteiten zoals lunchen met collega’s en hoopt dat dit voor iedereen normaal wordt, ongeacht of ze een label hebben of niet.

 

Weer aan het werk
Na een jaar van herstel van haar (autistisme gerelateerde) burn-out, had Alice weer energie om aan het werk te gaan. Maar wel binnen de grenzen die ze voor zichzelf had gesteld om gezond te blijven. “Mijn gezin hield me steeds in het ritme. Wel pakte ik rust als de kinderen naar school waren.” Het zwaarste deel van haar herstelproces had Alice achter de rug, waarbij ze vanuit een situatie van helemaal niets kunnen naar weer redelijk kunnen functioneren was gegaan. Daarna ontmoette ze Irene.

 

Jobcoach Irene
Tijdens het re-integratieproces en het coachingstraject met Irene van Jados, is veel tijd besteed aan het identificeren van Alice’s competenties en valkuilen. Samen ontwikkelden Alice en Irene (werkcoach in Utrecht) een aanpak om met haar autisme om te gaan op de werkvloer.

Alice vertelt: “Irene begeleidt mij op een manier die me helpt om mezelf beter te begrijpen. Maar ook om beter te snappen hoe ik relaties onderhoud met mijn collega’s en leidinggevende. Ik had zelf al veel gelezen en nagedacht over mijn situatie. Maar dankzij de coaching kan ik al die kennis ook echt gebruiken.”

De belangrijkste opbrengsten uit dit proces:

  • Energiemanagement is belangrijker dan timemanagement. “Ik kan mijn energiebalans beter inschatten en herkennen wat energiegevers en -nemers zijn voor mij”.
  • Gesteund worden door mensen die begrijpen hoe uniek ieder brein werkt is belangrijk.
  • Bekijk je eigen situatie en wordt bewust van je eigen behoeften en grenzen.
  • Het weer aan het werk gaan heeft mentale, cognitieve en sociale voordelen.
  • Prettig sociaal contact met je collega’s is een verrijking voor je leven.

 

Een onverwachte kans
Na ruim een jaar ziektewet kreeg Alice weer zin om te gaan nadenken over een nieuwe baan. Wat precies wist ze nog niet, het was een moeilijke tijd geweest en ze moest een totaal nieuwe afslag nemen in haar carrière. Daarbij kreeg ze na 2 jaar ziektewet te horen dat ze voor 82 procent afgekeurd was,iets wat ze niet had zien aankomen. Irene wees haar op een banenbeurs voor mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’.

In eerste instantie was ze niet zo enthousiast over de banenbeurs, vooral omdat ze de term ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ vervelend en misplaatst vindt (‘wie heeft er nou afstand: de persoon of de arbeidsmarkt?’). Uiteindelijk bracht het haar naar ProRail, het bedrijf dat zorgt voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van het Nederlandse spoorwegnet. Maar ook het bedrijf dat een speciaal programma heeft voor talenten die, vanwege (on)bewuste vooroordelen, budgetten en functie-eisen, mogelijk binnen het reguliere proces over het hoofd worden gezien. Een bedrijf met aandacht voor talenten zoals zij, en zich bewust zijn van hoeveel kennis, inzichten en ervaringen deze diverse kandidaten met zich meebrengen.

Alice werd door de projectleider Inclusieve Werving & Selectie, Chani, van ProRail gekoppeld aan een manager binnen het bedrijf, wat leidde tot een kennismakingsgesprek. Het sollicitatieproces verliep positief, met hartelijke gesprekken en een warm welkom van het team bij ProRail. Juist hierdoor voelde Alice zich welkom en gewaardeerd binnen het bedrijf, in een baandie op een onverwachte manier tot stand is gekomen. Ze begon als business informatie analist, waarbij ze de IT-behoeften van het bedrijf analyseerde. Later stapte ze over naar de rol als security coördinator met een meer specifieke focus op cybersecurity binnen de afdeling.

Naast het uitgebreide standaard inwerkprogramma van ProRail heeft Alice ook duidelijke afspraken kunnen maken over haar behoeftes. Zo had ze in het begin vaker een gesprek met haar manager Ton om een vinger aan de pols te houden. ‘Naast deze regelmatige bila’s heb ik ook regelmatig een gesprek met Chani over hoe het met me gaat en hoe het werken bij ProRail me bevalt. Ik kan thuiswerken, er zijn stille werkplekken en er is een breed aanbod trainingen om me te ontwikkelen.’

ProRail heeft naast apart budget voor Inclusieve Werving en Selectie nog meer activiteiten op het gebied van Diversiteit & Inclusie, zoals die van de vele D&I netwerken. ‘Ik ben bijvoorbeeld lid geworden van het netwerk Tussen De Oren, speciaal voor collega’s met een neuro-divergent brein. Het netwerk organiseert bijeenkomsten voor leden en nodigt regelmatig een spreker uit.’

Verder worden vanuit D&I activiteiten georganiseerd gekoppeld aan landelijke of wereldwijde themaweken en -dagen, zoals Pride, Neurodiversity Celebration Week, religieuze feestdagen en nog veel meer.

 

Eigen website en blogs
Naast haar werk bij ProRail heeft Alice haar eigen website, In Wonderleven (inwonderleven.nl), omdat ze het belangrijk vindt anderen met een vergelijkbare situatie te helpen. Ze schrijft daar onder andere over haar autisme, haar gezinsleven en de gedachten die door haar hoofd gaan. ‘Ik hoop dat anderen die zich in mijn verhalen herkennen, zich erkend en gesteund voelen als ze zich net als ik anders voelen. Met name vrouwen met (kleine) kinderen en vele andere verantwoordelijkheden. Met het delen van mijn ervaringsverhalen wil ik bijdragen aan het creëren van een meer inclusieve samenleving.’

Naast het schrijven van blogs is ze bezig met een boek over haar ervaringen en ontwikkelt ze materiaal om lezingen te kunnen geven. ‘Het is belangrijk dat meer mensen weten wat het betekent om neuro-divergent te zijn en hoe belangrijk het is om open te staan voor verschillen. We zijn tenslotte allemaal neuro-divers, alleen past de één beter in onze manier van werken dan de ander’.

 

Werktrajecten bij Jados
Bij Jados bieden we gespecialiseerde begeleiding bij het zoeken van werk, jobcoaching en re-integratie voor mensen met autisme. Onze aanpak omvat het verkennen van persoonlijke krachten, inzicht krijgen in relaties met anderen en het stimuleren van zelfredzaamheid en sociale vaardigheden. We zien autisme als een andere ontwikkeling, niet als een stoornis en zoeken naar de oorzaken achter gedrag.

Bij ons staat vertrouwen en gelijkwaardigheid centraal, waarbij de persoon zelf de regie heeft maar onze werkcoaches ondersteuning bieden waar nodig. Laat ons je helpen bij het vinden van passend werk dat aansluit bij jouw talenten en interesses. Neem vandaag nog de eerste stap en meld je aan bij Jados!

 

Meer weten over onze werktrajecten en de begeleiding van een werkcoach?

Kijk dan op onze site: www.jados.nl/werktrajecten




Lees ook deze verhalen