17 oktober 2024
Checklist: verplichtingen als je medewerker uitvalt
Als een medewerker uitvalt, komt deze vanaf dag 1 in de ‘Wet verbetering poortwachter’. Deze wet verplicht de werkgever en werknemer om actief te werken aan re-integratie. Wat komt daarbij kijken? We nemen je stap voor stap mee. Zodat je weet wat er van jou als werkgever verwacht wordt en waar je ondersteuning kunt inschakelen. Op de pagina jobcoaching en re-integratie lees je meer over de gespecialiseerde begeleiding van Jados.
Wat is de Wet verbetering poortwachter (WVP)?
Inderdaad, het is een hele mond vol. De Wet verbetering poortwachter – in het kort WVP – heeft als doel om een zieke medewerker zo snel mogelijk terug te laten keren naar het werk. Dit gebeurt samen met een arbodienst of bedrijfsarts. Zo wordt samen met de uitgevallen medewerker gewerkt aan re-integratie. We spreken hier van re-integratie via het 1e en/of 2e spoor.
Zowel de werkgever als de werknemer hebben meerdere verplichtingen bij een ziekmelding. En dat start al bij dag 1 van de ziekmelding! De WVP geldt gedurende de looptijd van een tijdelijk contract, tot maximaal 2 jaar bij een vast contract.
Let op: Vanaf de eerste ziektedag geldt de WVP, niet de Ziektewet. Je medewerker blijft in dienst en valt onder de WVP-regels.
Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van deze processen, om je medewerkers zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens ziekte en re-integratie. Dit draagt bij aan een veilige en ondersteunende werkomgeving. Bekijk alle afspraken in de Werkwijzer poortwachter van het UWV.
Re-integratie via het 1e spoor: hervatten van werk (1e jaar)
Bij re-integratie in het eerste spoor probeert de werknemer terug te keren naar zijn huidige functie, eventueel met aanpassingen. Lukt dat niet, dan wordt gekeken naar een andere functie binnen de organisatie.
In de onderstaande tijdlijn zie je de fasering van het 1e spoor en wat er van jou als werkgever wordt verwacht.
Tip voor de werkgever
Een werkcoach of re-integratiebegeleider kan worden ingezet voor een 1e spoortraject. Samen met de werknemer en werkgever onderzoeken we wat nodig is om weer terug te keren naar werk.
Het 1e spoor duurt maximaal 1 jaar
Dit re-integratieproces vanuit de WVP duurt maximaal één jaar. Kan de werknemer terugkeren in een aangepaste of andere functie? Of wordt duidelijk dat terugkeer bij de huidige werkgever niet mogelijk is? Dan kan op advies van de bedrijfsarts het 1e spoortraject korter zijn en worden overgeschakeld naar het 2e spoor.
Re-integratie 2e spoor: werk vinden buiten de organisatie
Ziet het er niet naar uit dat de medewerker kan terugkeren naar het eigen werk? Dan start re-integratie volgens het ‘2e spoor’. Dit spoor is gericht op het vinden van passend werk buiten de eigen organisatie.
In de onderstaande tijdlijn zie je de fasering van het 2e spoor en wat er van jou als werkgever wordt verwacht.
Het 2e spoor duurt ook maximaal 1 jaar
Re-integratie via het tweede spoor start meestal na het eerste ziektejaar. Het traject moet uiterlijk na 6 weken na de evaluatie van het eerste jaar starten. Het duurt in de meeste gevallen 9 tot 12 maanden.
Vanuit de eerstejaarsevaluatie en het arbeidsdeskundig onderzoek wordt duidelijk welke taken de werknemer nog kan uitvoeren. Op basis van deze informatie wordt het plan voor het 2e spoortraject opgesteld.
Afhankelijk van de situatie kan het traject bestaan uit activiteiten zoals (om)scholing, proefplaatsing of zelfstandig ondernemerschap. Het 2e spoortraject resulteert in een persoonsprofiel, een onderbouwd zoekprofiel en een overzicht van rapportagemomenten.
Tip voor de werkgever
Een re-integratiebureau kan de werknemer in het 2e spoortraject begeleiden bij het vinden, krijgen en houden van een functie buiten de organisatie. Het advies van de bedrijfsarts is hierbij leidend.
Een gespecialiseerd bureau kan ook ondersteuning en begeleiding bieden aan medewerkers die lastiger een nieuwe baan vinden. Daarbij kan de werkgever ondersteund worden in het aanspreken van de juiste regelingen en subsidies voor mensen met een arbeidsbeperking of oudere werknemers.
Risico’s voor de werkgever
Is aan het eind van het gehele WVP-traject niet voldaan aan alle re-integratieverplichtingen volgens de toetsing van het UWV? Dan kan het UWV een loonsanctie opleggen. De werkgever wordt dan verplicht om tot maximaal 52 weken het loon door te betalen.
Checklist voor uitval medewerker
Als werkgever komt er veel op je af bij ziekteverzuim. Daarom hebben we daarom een handige checklist gemaakt. Daaronder vind je enkele tips voor het voorkomen van uitval. Dat is het beste startpunt voor een duurzame arbeidsrelatie.
Tips voor jou als werkgever
Bij de WVP krijg je te maken met soms ingewikkelde wet- en regelgeving. Laat je daarom altijd goed informeren door bijvoorbeeld een jurist. Volg actief de stappen van de WVP om de werknemer te ondersteunen en loonsancties te voorkomen. Het nauwkeurig volgen van de vereisten uit de WVP helpt om te voldoen aan de plicht die je als werkgever hebt.
We geven je graag nog wat tips vanuit onze eigen expertise als re-integratiebegeleider:
- Jobcoaching kan preventief worden ingezet om uitval te voorkomen.
- Voorkom lange afwezigheid door preventief beleid en goede communicatie. Met eenvoudige aanpassingen kan uitval worden voorkomen of lastige gesprekken bespreekbaar worden gemaakt.
- Overweeg tijdig externe begeleiding in te schakelen, zoals een re-integratiebureau. Jados biedt zowel begeleiding bij re-integratie als jobcoaching. Wil je een casus met ons bespreken? Neem gerust contact op.
Een andere kijk op uitval: Jados
Jados is gespecialiseerd in begeleiding bij jobcoaching en re-integratie van mensen met autisme. We gaan uit van ieders kracht en ontwikkelingsmogelijkheden. Vertrouwen en gelijkwaardigheid zijn belangrijk in onze aanpak. De regie en verantwoordelijkheid liggen bij de persoon die we begeleiden. Onze aanpak stemmen we af op aanwezige plannen en adviezen van de bedrijfsarts. Een diagnose is in de meeste gevallen niet vereist.
- Specialist in autisme
- Duurzame oplossing: groot slagingspercentage
- Kwaliteitsverbetering door versterkte afstemming tussen werkgever en werknemer
Bronnen:
- Werkwijzer Poortwachter (UWV)
- Arboportaal.nl
- Wetten.overheid.nl
- UWV.nl
Controleer altijd de meest recente informatie en wetgeving.
Lees ook deze verhalen
Onze diensten
Over Jados
Handige links
Onze diensten
Over Jados
Handige links