27 maart 2025

Ruimte voor autisme tijdens je werk

Thuiswerktips van onze jobcoach


Thuiswerken is de afgelopen jaren steeds gebruikelijker geworden. Voor veel mensen met autisme brengt thuiswerken zowel voordelen als uitdagingen met zich mee. De flexibiliteit helpt bij een betere werk-privébalans, maar vraagt ook om duidelijke structuur en communicatie met werkgevers. Hoe benut je de kansen en speel je in op de uitdagingen? En hoe bespreek je dit met je werkgever? Saskia, teamleider en werkcoach bij Jados geeft in dit artikel praktische thuiswerktips en -adviezen. 

“In onze jobcoaching merken we dat thuiswerken veel kansen biedt. Tegelijkertijd zien we dat mensen die wij begeleiden, vaak worstelen met het vinden van een goed evenwicht tussen productiviteit en mentale rust. Het is daarom van belang om de kaders van het thuiswerken helder te hebben voor jezelf maar ook voor je werkgever.” 

Thuiswerken of werken op kantoor?

Thuiswerken betekent minder prikkels van collega’s en meer controle over je werkomgeving, maar het vraagt ook om duidelijke grenzen. Veel van onze cliënten geven aan dat ze moeite hebben met het inschatten van werktijden en rustmomenten. Wanneer je letterlijk naar je werk vertrekt is dit een duidelijk schakelmoment. Dit schakelmoment ontbreekt vaak wanneer je thuiswerkt. Je ziet ook niet wanneer je collega’s pauze nemen tussen de middag, waardoor het risico bestaat dat jij vanuit je hyperfocus de hele dag doorwerkt. 

Een andere veelgehoorde uitdaging: de afleiding thuis is soms groter dan op kantoor. Je moet een ingewikkelde taak afronden voor je werk maar tegelijkertijd zie je die game liggen of dat spannende boek waar je in bezig was. Niemand die op je let, dus misschien toch even gamen in plaats van die ingewikkelde taak? De verleiding ligt op de loer en dat vraagt iets van je zelfbeheersing en discipline.

De derde worsteling die we vaak horen is dat mensen het lastig vinden om hun behoeften aan te geven bij hun collega’s. Veel (informele) gesprekken vinden plaats in de wandelgangen. Wanneer je je collega tegenkomt bij het koffiezetapparaat of wanneer je leidinggevende even spontaan een praatje komt maken. Wanneer je thuiswerkt, moet je je collega’s  en leidinggevende actief benaderen. Wanneer contact maken al een drempel is, kan dit lastiger zijn door thuiswerken.

Wat werkt het beste voor thuiswerken als je autisme hebt? Lees verder om voor elk van deze uitdagingen tips te krijgen. Daarnaast lees je hoe je dit bespreekbaar kunt maken met je werkgever. En wat doe je als je werkgever wil dat je vaker op jouw werkplek bent?

 

Hoe thuiswerken met autisme?
Tips voor een geschikte thuiswerkplek

Een goede thuiswerkplek is een belangrijke voorwaarde om je werk op een prettige manier uit te voeren. Maar hoe richt je deze in, zodat het je optimaal ondersteunt? Dit zijn aandachtspunten om de regie over jouw dag te houden en afleiding te verminderen.

  • Structuur: Het risico van thuiswerken is dat je structuur vervaagt. Je begint later met werken of je hebt juist moeite met stoppen en gaat maar door. Maak een planning met duidelijke begin- en eindtijden. Zet je alarm tien minuten voordat je pauze ingaat of wanneer het einde van je werkdag nadert. Sluit je werkkamer als je klaar bent of leg je laptop en werktelefoon uit het zicht met het geluid uit.
  • Fysieke inrichting: Kies een vaste werkplek met minimale afleiding. Wanneer je de ruimte hebt is het aan te raden om een aparte werkkamer in te richten. Dit helpt je om te schakelen van werk naar privé en andersom. 
  • Familie en huisgenoten: Bespreek je werktijden met familie en huisgenoten en maak afspraken met elkaar. Spreek met elkaar af hoe de ander weet dat je niet gestoord wil worden. Ook verwachtingen in het huishouden kunnen voor irritatie zorgen; “je bent toch thuis dus je kunt best even de was doen”. 
  • Tools: Gebruik wanneer je dit prettig vindt digitale agenda’s, timemanagement-apps en focus-timers. 
  • Geluid: Het voordeel van thuiswerken is dat je zelf (grotendeels) de regie hebt over de aanwezige geluiden. Gebruik noise-cancelling koptelefoons of werk met witte ruis wanneer je alsnog last hebt van geluiden uit je omgeving.
“Als teamleider en werkcoach bij Jados heb ik verantwoordelijkheden in verschillende regio’s. Mijn werk strekt zich uit over het hele land.  Daarom vind ik het van belang om mijn tijd zo goed mogelijk te benutten. De combinatie van thuiswerken en werken op kantoor geeft me de flexibiliteit om mijn werk en privéleven goed in balans te houden. Zo breng ik vanuit mijn woonplaats in Brabant om 8.20 uur mijn kinderen naar school en zit ik om 8.30 uur klaar voor mijn eerste online afspraak met mijn collega uit Maastricht. Zonder reistijd en files, maar mét focus.” – Saskia

Case: behoeften bespreken: de check-in en uit

Een van onze kandidaten die veel vanuit huis werkte had moeite met de communicatie met collega’s en zijn leidinggevende tijdens het thuiswerken. Zonder spontane interacties voelde hij zich geïsoleerd en wist hij niet goed wanneer hij vragen kon stellen. Tegelijkertijd miste zijn leidinggevende zicht op de voortgang van het project waar hij aan werkte. Dit leidde tot onzekerheid en misverstanden.

Om dit op te lossen, voerden we een dagelijkse check-in en -in. ’s Ochtends besprak de kandidaat zijn planning en stelde hij vragen. Aan het einde van de dag koppelde hij terug wat hij had gedaan. Deze structuur gaf hem houvast en verminderde zijn onzekerheid, terwijl zijn leidinggevende beter inzicht kreeg in zijn werk. Dit zorgde uiteindelijk voor minder stress en een prettiger werkritme.

 

Hoe bespreek je je behoeften met je werkgever?
Het bespreken van wensen, behoeften en verwachtingen is een belangrijke voorwaarde om je werk prettig te doen en om miscommunicatie te voorkomen. Gebruik daarbij deze tips:

  • Leg aan je werkgever uit welke werkomstandigheden jou helpen om goed te functioneren. Misschien werkt het voor jou goed om tijdens je werkdag een uurtje te sporten of yoga-oefeningen te doen, waardoor je daarna weer productief kunt zijn. Maak hier afspraken over met je werkgever, zodat je van elkaar weet dat je dat uur niet beschikbaar bent. Vaak is er in overleg veel mogelijk in de verdeling van je werkdagen en werkuren.
  • Vraag bij je werkgever na welke mogelijkheden er zijn voor het inrichten van een fijne thuiswerkplek. Veel bedrijven stellen hier een budget voor beschikbaar. 
  • Maak afspraken met elkaar op welke momenten je elkaar spreekt, er ruimte is om vragen te stellen en op welke manier communicatie verloopt. Denk hierbij aan telefonisch, videobellen, mail, etc. Wanneer je hier duidelijke afspraken over maakt voorkom je verwarring of irritatie door onuitgesproken verwachtingen.

 

Hoe neem je deze inzichten mee naar kantoor?
Als je (weer vaker) naar kantoor moet, kan de overgang best wennen zijn. Vooral als je thuis een fijne werkstructuur hebt opgebouwd. Gelukkig kun je veel van je thuiswerkervaring meenemen om ook op kantoor prettig en efficiënt te werken. Hier zijn een paar praktische manieren om dat te doen:

  • Creëer een vaste werkplek met zo min mogelijk afleiding
    Net zoals je thuis een rustige plek hebt ingericht, is het op kantoor belangrijk om een werkplek te vinden waar je zo min mogelijk verstoringen ervaart. Dit kan een rustige hoek in de kantoortuin zijn, een plek met minder doorloop of zelfs een flexibele ruimte die je kunt reserveren. Bespreek met je leidinggevende of je een vaste plek kunt krijgen. Dan hoef je niet steeds te wennen aan een nieuwe omgeving.
  • Gebruik hulpmiddelen zoals een koptelefoon of taakafbakening
    Werkte een noise-cancelling koptelefoon thuis goed voor je? Neem deze dan ook mee naar kantoor om storende geluiden te filteren. Daarnaast kun je met je team afspraken maken over hoe je het beste samenwerkt. Bijvoorbeeld door vaste momenten in te plannen voor overleg en te zorgen voor heldere taakverdelingen, zodat je niet steeds onverwachts wordt onderbroken.
  • Bespreek met je leidinggevende welke aspecten van thuiswerken je graag zou behouden
    Heb je thuis gemerkt dat bepaalde werkwijzen of routines je goed helpen? Bespreek dit met je leidinggevende en kijk wat je ook op kantoor toe kunt passen. Zo kun je de werkomgeving (thuis én op kantoor) creëren die past bij jouw behoeften.

Misschien werkt het voor jou beter om langere blokken zonder onderbreking te werken. Of helpt het om bepaalde taken schriftelijk te communiceren in plaats van via spontane gesprekken. Door samen te kijken naar wat werkt, kun je een werkstijl creëren die ook op kantoor prettig en productief is.

 

Hulp nodig?

Wil je begeleiding bij het vinden van een goede werk-privébalans? Onze jobcoaches helpen je graag verder. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Neem contact op

 




Lees ook deze verhalen