MENU SLUIT

Informatie over indicatie

Informatie over indicatie
Aanvragen, soorten, en geldigheid

Bij Jados begeleiden we (jong)volwassenen met autisme bij studie, werk en wonen. Om onze ambulante begeleiding of woonbegeleiding te ontvangen, heb je een geldige indicatie nodig. Hier lees je wat dat betekent, waar je een indicatie aanvraagt en wat er gebeurt als je indicatie afloopt.

Wat is een indicatie?

Een indicatie is een officieel overheidsdocument waarin staat welke zorg of ondersteuning je nodig hebt. Hieraan is door de overheid een bedrag gekoppeld waarmee deze zorg kan worden gefinancierd. Bij Jados werken we met indicaties die worden afgegeven door de gemeente vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), of door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). 

Indicatie aanvragen: Hoe werkt dat?

Om bij Jados ambulante- of woonbegeleiding te krijgen, heb je een indicatie nodig. Meestal verloopt de aanvraag via je gemeente (Wmo-consulent of wijkteam) waar je staat ingeschreven. In sommige situaties is een aanvraag nodig in de gemeente waar je naartoe wilt verhuizen. Heb je zorg nodig via de Wet langdurige zorg, dan gaat de aanvraag via het CIZ.

Deze professionals kijken samen met jou naar je situatie en bepalen welke zorg of ondersteuning je nodig hebt. Het indicatietraject verschilt per gemeente en per situatie. Tijdens het aanmeldproces legt onze aanmeldfunctionaris je uit hoe je een indicatie-beoordeling kunt starten.

Indicatie geregeld? Meld je hier aan Of leer alles over financiering

Begeleiding met een indicatie

Er zijn verschillende soorten indicaties waarmee je bij Jados begeleiding kunt krijgen:

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Het verschilt per gemeente hoe deze gefinancierd wordt en hoe het aanvraagtraject eruit ziet. Tijdens het aanmeldproces legt onze aanmeldfunctionaris je uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wet langdurige zorg (Wlz)

Als jij een Wlz indicatie hebt, dan kijken we zorgvuldig of jouw zorgvraag aansluit bij de begeleiding die Jados biedt. Onze aanmeldfunctionarissen en gedragswetenschappers kunnen dit samen met jou onderzoeken.

Lees meer over de verschillen tussen Wmo en Wlz

Veelgestelde vragen
over indicaties


Nee. Een diagnose (bijvoorbeeld autisme) wordt gesteld door een specialist en geeft inzicht in jouw situatie. Een indicatie is nodig om zorg/begeleiding te krijgen en wordt toegekend door de gemeente (Wmo) of het CIZ (Wlz). Een diagnose betekent niet automatisch dat je recht hebt op zorg. 

Wil je woon- of ambulante begeleiding bij Jados? Dan heb je een geldige indicatie nodig. Voor werkbegeleiding is dit niet nodig.

Vragen? Neem gerust contact met ons op.

Een Wmo-indicatie is beperkt geldig. De geldigheid verschilt per situatie. Een Wlz-indicatie is je hele leven geldig.

Het is belangrijk om op tijd te controleren wanneer je indicatie afloopt. Zonder geldige indicatie kunnen we onze begeleiding niet voortzetten. Neem dus ruim voor de vervaldatum contact op met de organisatie die jouw indicatie heeft afgegeven om een eventuele verlenging aan te vragen. Verloopt je indicatie? Voor de Wmo kun je een herindicatie aanvragen bij je gemeente. Je kunt hierbij dan je begeleider om ondersteuning vragen. Een Wlz-indicatie verloopt niet, die is levenslang geldig. 

Heb je nog geen of niet je juiste indicatie, maar wil je wel graag van Jados begeleiding ontvangen? Vraag dan een indicatie aan bij jouw gemeente. Wij kunnen de indicatie niet voor jou aanvragen. Wij kunnen jou wel helpen met de route om een indicatie aan te vragen. 

Bij het vrijblijvend aanmelden is het niet nodig om over een (juiste) indicatie te beschikken. Zodra je begeleiding bij ons afneemt, is dat wel nodig.

Kan een familielid of bekende jou niet helpen? Kijk dan eens naar onafhankelijke cliëntondersteuning. Een cliëntondersteuner kan bijvoorbeeld met je meedenken over welke zorg je nodig hebt of meegaan naar een gesprek. 

In dit overzicht per gemeente staat informatie over cliëntondersteuning voor iedere Nederlandse gemeente.

Inhoudelijk zijn onze Wmo- en Wlz-hulpverlening bij autisme hetzelfde.
Hier lees je meer over verschillen tussen een PGB via de Wmo en Wlz.