NVA Balans
Balans
met autisme
- Bepaalt stress jouw keuzes?
- Is vrije tijd een opgave voor jou?
- Zou je meer in evenwicht willen zijn?
Typisch autisme?
Misschien niet!
Autisme en stress horen ergens bij elkaar. Mensen met autisme nemen veel waar, denken veel en ontdekken veel. Soms is dat zoveel dat de wereld buitengehouden moet worden. We zijn dat als samenleving normaal gaan vinden, maar dat is misschien juist jammer. Het is niet fijn en leefbaar als je van elke leuke activiteit een dag of langer bij moet komen, of als je een week mentaal moet voorbereiden op een belangrijke bijeenkomst.
đ
Het kan ook anders
Wat wij in de praktijk merken is dat er altijd een rijk verhaal om een stressvraagstuk heen zit, wat vaak niet voldoende aandacht gekregen heeft. Iemand blijkt dan niet zozeer bij te hoeven komen van de het buurtcafé zelf, maar veel meer van de negatieve gedachten die iemand over zichzelf heeft tijdens deze activiteit. Of niet van het geven van een presentatie, maar van het constant denken dat je de enige bent die hiervan zóveel spanning heeft. Dan zijn simpele voorbeelden, maar als je dat uitvergroot tot de omvang en rijkheid van iemands levensverhaal, dan wordt het meestal duidelijk waarom iemand niet meer of niet in balans is.
Groei door begeleiding
Sommige van onze cliĂ«nten hebben bijvoorbeeld zelfs het gevoel dat ze de âverkeerde dingen moeilijk vindenâ, namelijk juist de alledaagse âeenvoudigeâ taken. Daar voelen ze zich dagelijks erg onhandig of stom bij. Dagelijks, meerdere malen. Maar eigenlijk kan je niet âde verkeerde dingenâ moeilijk vinden.
Voor jou is moeilijk, wat voor jou moeilijk is.
Waarom dat zo is, is vervolgens vanuit ontwikkeling te bekijken samen met onze begeleiding. âJij hebt dit mogelijk nog niet helemaal ontwikkeld, omdatâŠ..â. En dan ga je samen kijken wat er nodig is om die ontwikkeling weer in beweging te krijgen. In eerste instantie een langzame weg, maar ook een direct opbouwende weg. Dat geeft doorgaans hoop.
Om in âbalansâ te blijven op de langere termijn is het dus niet afdoende om je week goed te plannen en te structureren, omdat dit op zijn best de situatie in stand houdt. Het doet namelijk niks met het verhaal er omheen. En er komt elke keer wel weer een nieuwe volle week aan. Het is nodig om stress, spanning en angst te begrijpen:
- Welke functie heeft het?
- Waarom is dit precies lastig voor jou?
- Wat is het verhaal daaromheen?
Niet om fouten te vinden, maar om een stukje begrijpen en samenhang te vinden.
âMet de begeleiding van Jados is het daarom het doel om uiteindelijk niet meer zoveel te hoeven laten van wat je wil doen.â
Wil je
meer weten?
Onze diensten
Over Jados
Handige links